perjantaina, huhtikuuta 29

Hevosenhoitaja elementissään.

Hei olen Noora ja olen tallityöntekijä/hevosenhoitaja. Vakio työvälineeni on kaviokoukku ja työtehtäväni pintelien kääriminen.

Yllä olevat lauseet tiivistävät aika hyvin homman nimen. Nyt kolmantena päivänä ollaan jo 'voiton puolella', sillä lihakset alkaa tottua ja päivät ei tunnu enää niin pitkiltä. Alan pikkuhiljaa päästä jyvälle tallin tavoista, vaikken vielä tosin tunnistakkaan yhtään hevosta.

Tällä hetkellä koen melko ristiriitaisia tunteita tätä työtä kohtaan. Toisaalta on mukava olla täälä, mutta toisaalta olen jo nähnyt mitä seuraavat neljä viikkoa tulevat olemaan. On hienoa päästä näkemään elämää ulkomailla, mutta jälleen päädyin siihen tulokseen, että samanlaista se on oikeastaan kuin suomessakin - vain hieman tasokkaampaa. Lisäksi ranteeni alkavat olla jo aika kypsiä pinteleiden rullaamiseen - varmaan joku tulehdus päällä seuraavaksi.

Tänään oli kyllä ehdottomasti mukavin työpäivä tähän mennessä. Sain laittaa muuutaman hevosen valmiiksi, ottaa pois ja muutenkin puuhailla enemmän niiden parissa. Päivästä teki superkivan se, että sain tietää pääseväni sunnuntaina mukaan kilpailuihin hoitamaan. Kyseessä on jotkin pikkukisat ja ratsastaja, joka pärjäisi yhden hevosen kanssa yksinkin. Silti olen erittäin happyhappy, että pääsen mukaan. :)
Katselin myös aamupalatauolla ratsastajia maneesissa ja huokailin ihastuksesta. On kyllä ihan toista luokkaa näiden hevosten liikkeet kun suomessa. Ja varsinkin nuo orit on jotain niin mageeta katseltavaa.

Lupasin kirjoitella hieman päivärytmistämme ja tässä se on tiivistettynä:
07.00 aloitetaan. Lämppäri pois, väkirehut, karsinoiden siivous, heinät, karsinoiden kuivitus, lakaisu ja eka tarharyhmä ulos. Noin kello 10.00 on puolen tunnin aamupalatauko. Sen jälkeen jatketaan tarhaamisella, suitsien putsaamisella ja pintelien rullaamisella. Tarpeen vaatiessa autellaan hevosten kanssa, mitä ikinä tarvitaankin. Vuoron lopuksi on vielä väkirehut. 12.00 lähdetään tauolle.
13.30 palataan ruokatauolta tarhaamaan hevosia ja jatkamaan paikkojen siistinä pitoa. Illemmalla vielä heinät, lakaisu ja väkirehut. Valmiita ollaan siinä viiden maissa.
Meitä on päivästä riippuen 2-4 ihmistä tekemässä tallihommia ja jos oikein olen laskenut niin neljä (vai 5) ihmistä, jotka laittelevat hevosia kuntoon ratsastajille. Homma toimii yllättävän hyvin noinkin suuressa tallissa näinkin vähällä porukalla.

Täälä hevoset tarhaa tunnin vuoroissa, joskus voi poikkeuksena olla kaksi tuntia. Jos oikein käsitin, niin jokainen hevonen tulee päivän aikana kaksi kertaa 'ulos'; ratsastukseen, tarhaan tai kävelykoneeseen.
Väkirehuruokinta on kolmesti päivässä ja korsirehut kahdesti.

Oli mielenkiintoista huomata, että täälä karsinoiden siivoukseen menee reilu puoli tuntia neljältä ihmiseltä. Villisti veikattuna karsinoita on yli 30, joten aikamoista tahtia pidetään. Sen kyllä huomaa myöhemmin, että jokainen ei siivoa karsinaansa niin hyvin kuin olisi mahdollista.. Itse kuitenkin olen yllättynyt, kuinka nopeasti, helposti ja hyvin kykenen olkikarsinan siivoamaan. En ehkä halua tämän jälkeen koskeakkaan turpeeseen.

Huomenna ja ylihuomenna vietän vapaapäivää, joten on myös aikaa. Ajattelin huomiselle ottaa hieman kuvia ja kirjoitella jonkinmoisen esittelyn tallialueesta.

Ei kommentteja: