keskiviikkona, kesäkuuta 8
Huh hellettä!
Viimepäivät ollaan liikuttu reilusti plussan puolella olevilla lämpöasteilla ja loppua ei näy. Liian lämmin ilma luo omat rajoituksensa ratsastusharrastukselle ja hankaloittaa jonkin verran tuntitoimintaa.
Kesäisin ratsastus kannattaakin ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, jolloin lämpötila on matalimmillaan. Myös harjoituksen rasitus ja ohjelma tulee miettiä etukäteen lämpötilojen mukaan. Näin vältytään ikäviltä vaivoilta kuten lämpöhalvaukselta tai nestehukalta. Sanomattakin on selvää, että niin ratsastajan kuin hevosenkin vireystila on viileämmällä ilmalla korkeampi ja työskentely on mielekkäämpää.
Olen aina ollut sitä mieltä, että jos ihminen kestää tai jaksaa jonkun asian, niin tekee myös hevonenkin. Tietysti poikkeuksia on, mutta esimerkiksi keskipäivään sijoittuvaa käyntilenkkiä ei tarvitse lykätä lämpötilojen takia - mikäli vain ihminen kestää. Tällöin täytyy tietysti pitää huolta nesteytyksestä.
Ratsastuksen jälkeen hevonen tulee hoitaa hyvin pois - mikä tietysti on itsestäänselvyys. Lenkin jälkeen on hyvä tarjota esimerkiksi melassivettä, elektrolyyttejä ja/tai suolaa. Erityisesti silloin kun hevonen juo huonosti, on ihmisen tehtävä pitää huoli, että nestettä saadaan tarpeeksi.
Hikisen hevosen vaatimista toimenpiteistä ollaan hyvin montaa eri mieltä. Toiset ovat sitä mieltä, että hevonen pitää viilentää asteittain ja toiset heittävät kylmän veden niskaan ja valmis on.
Itse kannatan kylmällä/viileällä vedellä suihkuttamista liikutuksen jälkeen. Monesti kuulee, että lihakset voivat mennä jumiin tästä, mutta itse en ainakaan ole vielä keksinyt, mikä ne lihakset jumittaisi? Kyseessä on kuitenkin hetkellinen altistus, mikä kohdistuu pienelle alueelle ja vesi lämpenee iholla erittäin nopeasti. Kylmä parantaa verenkiertoa ja on kerrottu, että se olisi myös hyväksi lihaksille. Selvääkin selvempää tietysti on, että jääkylmää vettä ei tule suihkuttaa heti treenin jälkeen, vaan kunnon loppuveryttely on aina kaiken A ja O.
Tulee myös muistaa, että kesähelteillä vettä ei saa jättää hevoseen. Äkkiseltään ajatus tuntuu hyvältä ja vilvoittavalta, mutta vesi tosiaan lämpeää hyvin kuumaksi ja hyvin nopeasti auringon ja hevosen ihon vaikutuksesta.
Kilpailutilanteissa on myös syytä pitää tarkasti huolta hevosen nestetasapainosta, sillä liian monta hevosta on menehtynyt kilpailuihin helteillä. Vettä on hyvä tarjoilla vähän väliä. Jälleen pienet kikkailut (melassi tms.) lisäävät hevosen juomahalua. Omaa vuoroaan odotellessaan hevosen oloa voi viilentää pitämällä kylmää pyyhettä selän päällä.
Hevostenne lisäksi muistakaa pitää huoli myös omasta nestetasapainostanne eli vettä, vettä ja vettä! :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti