perjantaina, lokakuuta 22

It's show time.


Torstaina alkoi HIHS pikkuluokilla ja kisojen alkamisen kyllä huomasi lastausalueella, kun kaikkialla minne menit niin oli jäätävä tungos. Hevosia, ihmisiä ja autoja aivan miten sattuu sikinsokin, hälläväliä turvallisuudesta.
Mun torstain ensimmäinen vuoro alkoi kymmeneltä ja loppui kahdelta. Toinen oli ilta kymmenestä yö kahteen.
Päivävuoroissa meidän työ on pääosin vastata, että kaikkialla on siistiä ja ihmiset käyttäytyy sääntöjen mukaan. Tietyin väliajoin saa käydä kierroksella kattomassa, että sprinklereihin ei ole ripustettu tavaraa ja että vesipisteiden vesisaavit ei ole täynnä. Näiden lisäksi saa metsästää kadonneita tavaroita (luudat, kottikärryt, talikot), sillä jotkut on kyllä niin mestareita jemmaamaan niitä. Tähän mennessä oon hakenut yhdestä välistä jo kolmesti yhteisessä käytössä olevan luudan ja voin vaan kuvitella montako kertaa joku muu on sen hakenut. Groomit on myös tavattoman kieroja ja pystyttävät karsinoiden kulmille ja väleihin omia VIP -lantaloitaan. Osa myös tupakoi tallissa kielloista huolimatta ja niitä saa sitten hajun perusteella etsiä. Toistaiseksi on löydetty vain piilo tupakkapaikka, mutta ei itse syypäitä. Työtä aiheuttaa myös käsihevos- ja lastausalue, jotka tuntuu olevan aina täynnä sontaa vaikka ne olisi juuri putsannut. Lisäksi puru- ja paskakontin ympäristö tuppaa välillä olemaan hieman sotkuinen kun jokainen hoitaja ei ihan viitsi siivota jälkiään.

Yövuoro on usein aika hiljanen, sillä kisat loppuu 22-23 maissa ja talli menee kiinni kello 00. Sen jälkeen kun hälinä on loppunut on vuorolaisilla aikaa lakaista tallia, siivota pihaa ja metsästää tavaroita. Halli on sen verran suuri, että sen puoliksi lakaisemiseen menee pari tuntia, vaikka ei lakaisisikaan jokaista väliä. Tästä syystä ollaan tehty niin, että vuoro 22-02 lakasee puolet ja vuoro 02-06 loput. Samalla kun tallissa kulkee on mukava katsella mitä ne hevoset puuhastelee. Yövuorossani näin raukan näköisen hevosen, jonka full neck -loimi oli valahtanut korvien yli melkein silmille. Olisi tehnyt mieli vetästä sitä loimea niskasta taaemmas, muttakun ei saada koskea hevosiin niin ei saada.
Viimesin tunti yövuorosta on melko tylsä, kun kaikki on tehty ja jotain pitää jättää seuraavallekin vuorolle. Yritä siinä sitten väsyneenä viihdyttää itseäsi, ei onnistu. Ja jos onnistuu niin juttu on niin HC -luokkaa, että oksat pois.


Kun meillä ei ole työvuoroa niin me saadaan vapaasti katsella kisoja, mikä on toooodella mukavaa. Sen lisäksi, että katsominen on ilmaista, niin meidän katsomosta saa myös mentyä hyville paikoillekkin!
Torstaina tosin en jaksanut kovasti katsella luokkia, sillä samantyylistä menoa näen Ypäjän kisoissa ihan riittämiin.
Katsomisen sijaan jaksoin kyllä kiertää expossa jalkani kipeiksi - auts. Expo ei ainakaan toistaiseksi ole ollut mitenkään kummallinen; joko tavara on kallista tai sitten sellaista mitä en tarvitse ja liikkeitä on vähän. Löysin kuitenkin 30 eurolla tummansiniset Horzen polvipaikkaiset housut, 3e impulssikannukset sekä 5e maksavan Eskadronin ketjuriimunarun. Harmittaa kovasti, että menin expoon niin myöhään, sillä olisin kovin tahtonut suomen maajoukkueen takin (selässä equestrian team finland brodeeraus), mutta niitä oli enää jäljellä kokoa jäesäkki.
Illalla oli kuitenkin pakko käydä katsomassa Pether Marknen klinikkaa koulu- ja esteratsastajille kun kerran vapaalla olin. Pidin klinikasta todella paljon, vaikka en kaikkea aivan ymmärtänytkään. HIHS ohjelmalehtisessä ei turhaan lue Ruotsin tähtivalmentajan klinikka. Taitavien ratsastajien ja hienojen hevosten lisäksi oli mahtava huomata millaisen muutoksen tämä mies sai aikaan ratsukossa niinkin lyhyessä ajassa ja niinkin yksinkertaisilla tehtävillä. Kaiken huipuksi sama tehtävä toimi koulu- ja esteratsuilla. Oli kiva katsella millä tavoin koulu- ja esteratsujen (ja ratsastajien) työskentely, liikkuminen yms. eroavat toisistaan samoissa tehtävissä.

Tämän päivän vuoro tuntui kestävän ikuisuuden, vaikka kokoajan oli jotain pientä hommaa tehtävänä. Pääosin tehtiin jo yllä mainitsemiani asioita, mutta sen lisäksi autoimme lähteviä ratsastajia tavaroiden autolle viennissä. Tyhjensimme myös vapaaehtoisesti erään karsinan ja kuivitimme uudelleen, kun vesipisteen vedet oli valunut sinne ja kastellut karsinan aivan litimäräksi. Ratsastaja kuitenkin käyttäytyi asiallisesti kertoessaan meille tulvasta ja hoitajakin oli kuulemma ollut iloinen kun karsina oli tehty kuivaksi. Jälkeempäin ratsastajakin taisi olla tyytyväinen, sillä keskiväylän vesipiste suljettiin.

Tänään katselin aika paljon kisoja ja kiersin hyvin vähän expoa - löytämättä mitään. Luokat oli mielenkiintoisia, mutta nimet vielä sitäkin kiehtovampia! Radalla näkyi alan huippuja Kontiosta Beerbaumiin. Hienot hevoset, mahtavat ratsastajat ja upea fiilis, ei voi muuta sanoa kun että tässä päivässä taisi olla vain ripaus siitä, mitä tullaan viikonloppuna näkemään! Hienoa on ollut.
Illan the horse men show oli myös piristävä, joskin fiilis katsomossa olisi saanut olla vieläkin parempi. Oli kyllä huimaa kun miehet loikkii esteitä niin korkealle, että tolpat loppuvat kesken. Harvan hevonen edes kykenee siihen!
Päivän viimeiseen luokkaan (International Speed 140 cm) olin hieman pettynyt, sillä tosi harva ratsasti oikeastioikeasti aikaa ja otti riskejä saadakseen nopean ajan. Jäin kaipaamaan ripeää, mutta siistiä ratsastusta sen sijaan sain mielestäni liian harkittua ja tarkkaa menoa. Tulin päätelmissäni siihen tulokseen, että luokan palkinnot eivät ehkä olleet niin isot, että olisi kannattanut laittaa kaikki peliin.

Tähän mennessä ollaan pärjätty tallissa hyvin tai sitten en vain ole saanut korviini negatiivistä palautetta. Todella moni oli saapuessaan iloinen siitä, että autettiin purkamaan auto ja siivottiinkin se vielä kaupan päälle. Muutamalta groomilta tosin on tullut napinaa muutamista asioista ja välillä mietin, että eivätkö he ymmärrä, että sääntöjä ei ole tehty kiusakseen vaan lähinnä takaamaan turvallisuutta, mistä kukaan ei taida oikein välittää. Hevosia kuskataan miten sattuu ja niitä laitetaan kuntoon vähän missä sattuu jne. Onneksi ei ole minun vastuullani, jos jotain käy.
Se täytyy vain sanoa, että on aivan erilainen meno täälä tallissa kun esim. Ypäjän 'pikkukisoissa'. Jotenkin kovin paljon villimpää ja no one cares. :D
Tallin fiilis on vain vahvistanut haluani päästä jollekkin esteratsastajalle groomiksi ja toistaiseksi yritänkin päästä koulun jälkeen lähtemään ulomaille.

Ei kommentteja: